politiek

PvdA en CDA willen leerplicht opschroeven tot 21 jaar

Door Servaas van der Laan - 24 april 2014

Als het aan de PvdA en het CDA ligt, wordt de leerplicht voor jongeren verhoogd van 18 naar 21 jaar. Jongeren die geen diploma hebben, moeten tot hun 21ste verjaardag worden gedwongen naar school te gaan.

De twee partijen hebben de leerplichtverhoging opgenomen in een gezamenlijk wetsvoorstel, schrijft het AD donderdag.

Lastige jongeren

Het plan is afkomstig van gemeenten die de mogelijkheid willen hebben om lastige jongeren ook op latere leeftijd terug te sturen naar de schoolbanken. Amsterdam en Rotterdam kwamen eerder al met een gezamenlijk plan om de leerplicht te verhogen naar 23 jaar.

Jaarlijks verlaten 28.000 jongeren hun opleiding zonder diploma. Ongeveer 80 procent van hen is tussen de 18 en 21 jaar oud. Deze jongeren leveren vaak problemen op voor de maatschappij.

Criminaliteit

‘Voortijdige schoolverlaters hebben vier keer minder kans op een baan en belanden tien keer vaker in de criminaliteit,’ zegt CDA-Kamerlid Michel Rog die samen met zijn PvdA-collega Tanja Jadnanansing verantwoordelijk is voor het voorstel.

De scholen zijn niet blij met het voorstel. De MBO-raad vindt dat jongeren niet kunnen worden verplicht maar ‘op andere manieren moeten worden gemotiveerd’. Ook minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) ziet niets in het plan. Toch lijkt het voorstel, met steun van SP en eventueel VVD en D66, op een meerderheid te kunnen rekenen in de Tweede Kamer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.