politiek

PvdA’er Delfzijl stal duizenden euro’s uit partijkas

Door Tom Reijner - 09 april 2014

De voormalige fractievoorzitter van de PvdA in het Groningse Delfzijl, Auke Z., heeft in 2012 en 2013 3.850 euro gehaald uit de partijkas voor eigen gebruik. De lokale politicus heeft zijn daad intussen bekend.

‘Ik wil het niet ontkennen, het spijt me allemaal vreselijk en ik ga het op korte termijn tot op de laatste cent terugbetalen,’ beloofde Z. dinsdag tegenover RTV Noord.

‘Ik zou het niet hebben gedaan wanneer ik zonder had gekund. Er schuilt een heel verhaal achter waar ik verder niet op in wil gaan.’

Onacceptabel

De 66-jarige Z. heeft het geld naar eigen zeggen wegens ‘privé-omstandigheden’ ontvreemd uit de kas. De man zou na de verkiezingen sowieso niet meer terugkeren in de raad. Hij bekleedt ook geen officiële functie meer binnen de PvdA.

De huidige fractievoorzitter van de sociaaldemocraten in Delfzijl, Leo Sparreboom, is geschokt door het voorval. ‘Dit is volstrekt onacceptabel. We zijn met stomheid geslagen.’

Aangifte

De fractie heeft aangifte gedaan tegen de voormalige lokale politicus. Omdat hier om overheidsmiddelen gaat, heeft ook de gemeente de zaak gemeld bij de politie.

Het ging om geld dat de fractie jaarlijks van de gemeente krijgt ter ondersteuning van de werkzaamheden. De diefstal kwam naar voren nadat uit de jaarafrekeningen bleek dat de PvdA-fractie het bedrag niet had gebruikt. Het ontvangen bedrag zou daarom moeten worden teruggestort naar de gemeente, maar het geld bleek onvindbaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.