politiek

‘PVV-medewerkers riskeren fikse boete bij lekken’

Door Shari Deira - 26 april 2014

Personeelsleden van de PVV-fractie in Den Haag krijgen een hoge boete als zij informatie over de partij naar buiten brengen. Beleidsmedewerkers en secretaresses riskeren bij lekken een boete die kan oplopen tot 25.000 euro.

In hun lijvige arbeidscontract hebben personeelsleden zwijgplicht verklaard over zaken die zich in en rond de PVV-fractie afspelen, meldt de Volkskrant zaterdag. Zij mogen ook veel zaken, zoals hun arbeidsvoorwaarden, niet onderling bespreken.

Overtreding

PVV’ers zijn in dienst van de Stichting Ondersteuning Tweede Kamerfractie PVV en zij mogen op geen enkele wijze ‘enige mededeling doen van gegevens van vertrouwelijke aard en/of aangelegenheden van de Stichting. (…) Voor iedere overtreding zal een boetesom verbeuren ten bedrage van 25.000 euro’.

Volgens een beleidsmedewerker draagt het contract bij aan de vaak schichtige manier waarop PVV’ers zich gedragen naar de buitenwereld. ‘Je bent in feit lijfeigene,’ zegt een beleidsmedewerker tegen de krant.

Na praten met de buitenwacht, zijn gesprekken over het salaris het grootste taboe. Uit een salarislijst blijkt dat er verschillende beloningen zijn voor medewerkers die hetzelfde werk verrichten.

Pensioengat

Verder blijkt dat de PVV jarenlang geen pensioenpremie heeft betaald voor pensioenen van het personeel. De partij is daar pas vorig jaar mee begonnen, waardoor veertig personeelsleden een pensioengat hebben van maximaal zeven jaar.

De PVV heeft grote moeite met het vinden van voldoende personeel. Niet alleen als het gaat om politieke functies, ook voor banen achter de schermen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.