politiek

PVV niet in gemeentebestuur Almere, PvdA profiteert

Door Shari Deira - 09 april 2014

Almere krijgt een college zonder de grootste partij de PVV, maar met grote verliezer van de verkiezingen de PvdA. Door de onrust binnen de partij vond de PVV geen aansluiting bij de andere partijen.

Het college bestaat nu uit D66, PvdA, Leefbaar Almere, SP en CDA, meldt de Volkskrant woensdag. Volgens de partijen heeft de PVV het aan zichzelf te danken dat de partij buitenspel is gezet.

Desastreus

PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk is niet te spreken over het nieuwe college. ‘Een dergelijk links college van de grootste potverteerders is desastreus voor de stad,’ zegt Van Dijk.

Na de verkiezingen werd het onrustig binnen de PVV vanwege de ‘minder minder‘-uitspraak van partijleider Geert Wilders. Na een lange vergadering besloot de fractie, op één man na, afstand te nemen van de uitspraken. Wel bleven zij lid van de PVV.

De VVD, de enige partij die met de PVV wilde praten, brak de onderhandelingen over een formatie af. Na dit besluit gaf de PVV de poging om te formeren op en nam D66 het over.

Puinhoop

De PvdA profiteert van het gerommel binnen de PVV. De sociaal-democraten, die drie van de acht zetels verloren, komen toch in het college. ‘Door de puinhoop die de PVV-figuren ervan maken, komen wij weer in het college,’ zegt fractieleider John van der Pauw.

Opmerkelijk is dat de VVD ook niet terugkeert in het college. VVD-fractievoorzitter Miranda Joziasse zegt tegen Omroep Flevoland dat ze teleurgesteld is. Er is maar heel kort met Joziasse gesproken en het verbaast haar dat de VVD is uitgesloten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.