politiek

Rechterhand premier Rutte vertrekt naar Amsterdam

Door Tom Reijner - 02 april 2014

De hoogste ambtenaar bij het ministerie van Algemene Zaken en vertrouweling van premier Mark Rutte (VVD), Kajsa Ollongren, is door D66 voorgedragen als wethouder in Amsterdam. Zij wordt ook loco-burgemeester in het nieuwe aanstaande college.

Dat schrijft de Telegraaf woensdag. Jan Paternotte, de partijleider in Amsterdam, heeft de kandidatuur intussen bevestigd.

Boeiend

‘Al die jaren heb ik politici geadviseerd, zowel inhoudelijk als politiek. Nu krijg ik een kans om het zelf te doen,’ zegt Ollongren in de krant. Zij benadrukt wel dat zij kandidaat-wethouder is, aangezien het stadsbestuur dat D66 wil vormen nog niet rond is.

Haar partij werd bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart de grootste van de hoofdstad en neemt daarom het voortouw in de coalitievorming. Wat haar portefeuille zal worden, is nog onbekend. ‘Als je naar mijn loopbaan kijkt, heb ik vooral dingen gedaan in de sfeer van economie en financiën. ‘Maar,’ zegt zij, ‘er zijn veel dingen die ik boeiend vind.’

Ervaring

De 46-jarige Ollongren heeft ruim twintig jaar bestuurlijke ervaring. In 2011 werd zij uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw van Nederland.

Sinds drie jaar is zij secretaris-generaal bij het ministerie van Algemene Zaken. Daarvoor was zij al plaatsvervangend secretaris-generaal en raadsadviseur bij datzelfde ministerie. Ze werkte samen met de gemeente Amsterdam bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander en faciliteerde het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama in het kader van de nucleaire top vorige week.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.