politiek

Rechterhand Wilders stapt op vanwege ‘verlinksing’ PVV

Door Servaas van der Laan - 23 april 2014

Stephan Jansen (31), jaren de trouwe rechterhand van PVV-leider Geert Wilders, legt zijn functie neer. Jansen kan niet leven met het ‘linkse program’ van de huidige PVV.

Dat meldt de Volkskrant woensdag.

Buiten politiek orde

Jansen, die naast persoonlijk medewerker van Wilders ook Statenlid in Zuid-Holland is, schrijft in zijn afscheidsbrief dat de PVV ‘zichzelf moedwillig buiten de politieke orde plaatst’.

Wilders’ recente uitspraken zouden een eventuele samenwerking met partijen als VVD en CDA onmogelijk maken. ‘Een stem op de PVV is zodoende een stem op links geworden,’ schrijft Jansen.

Links program

De voormalige vertrouweling van Wilders vindt dat de ‘rechtervleugel van gezond denkende conservatieven het definitief heeft afgelegd binnen de PVV’.

Volgens Jansen heeft Wilders zijn rechtse koers ingeruild voor een ‘links program’. Net als het opgestapte Kamerlid Joram van Klaveren weigert Jansen daarmee akkoord te gaan.

Collectief ex-PVV’ers

In de Kamer lijkt zich langzaam een collectief te vormen van ‘weldenkende conservatieve’ ex-PVV’ers. Joram van Klaveren vormt nu al een tweemansfractie met Louis Bontes. Die laatste heeft Johan Driessen in dienst genomen als persoonlijk medewerker. Driessen was eerder medewerker van Wilders en Kamerlid voor de PVV.

De eveneens opgestapte Roland van Vliet heeft de medewerker van PVV-Kamerlid Teun van Dijck in dienst genomen. Volgens de Volkskrant denken meer (ex-)vertrouwelingen van Wilders aan een overstap.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.