politiek

Reders woedend op PvdA na blokkeren particuliere beveiligers

Door Tom Reijner - 10 april 2014

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is teleurgesteld en boos over het besluit van de PvdA om geen particuliere, gewapende beveiligers toe te laten op koopvaardijschepen. Volgens de vereniging laat de partij de koopvaardij aan zijn lot over.

Dat zegt KVNR-voorzitter en oud-PvdA-minister Tineke Netelenbos donderdag, schrijft de NOS. Zij is verbaasd over de beslissing van haar eigen partij. ‘Als een ding centraal zou moeten staan voor de PvdA, dan is het wel het beschermen van werknemers en daar gaat dit over.’

Piraterij

Woensdag blokkeerde de PvdA-fractie in de Tweede Kamer het plan van het kabinet om beveiligers toe te staan op Nederlandse koopvaardijschepen die varen in de regio rond Somalië. Daar is piraterij een veel voorkomend fenomeen.

Hun gewelddadige roofacties en kapingen leveren een groot gevaar op voor de bemanning van de schepen, vindt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Hij ontwikkelde in januari samen met minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en haar partijgenoot minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten een plan om vanaf 2015 particuliere beveiliging mogelijk te maken.

Bezwaren

De PvdA-fractie heeft echter bezwaren. Het Kamerlid Sultan Günal-Gezer wees erop dat er in 2013 geen schepen voor de kust van Somalië zijn gekaapt. Bovendien benadrukte zij dat ‘de zwaardmacht’, oftewel het recht op het gebruik van geweld, het best wordt gewaarborgd bij de overheid.

Op dit moment kunnen rederijen die door gevaarlijke gebieden moeten varen, alleen gebruik maken van zogeheten Vessel Protection Detachments (VPD’s), mariniers die door rederijen kunnen worden ingehuurd.

Maar veel rederijen vinden de kosten van een VPD te hoog. Een groep van elf mariniers kost al snel 5.000 euro per dag en bovendien is de inzetbaarheid van de marine beperkt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.