politiek

Rutte wil nog steeds het aantal illegalen terugdringen

Door Anna Vossers - 08 april 2014

Het kabinet wil nog steeds het aantal illegalen in Nederland terugdringen, ook al is de strafbaarstelling van illegaliteit van de baan.
Vooral criminele en overlastgevende illegalen worden aangepakt.

Dat zei premier Mark Rutte (VVD) dinsdag in een debat in de Tweede Kamer. Vorige week werd bekend dat de coalitie afziet van het strafbaar stellen van illegaliteit, een wens van de PvdA. In ruil daarvoor mag de VVD de arbeidskorting voor middeninkomens verhogen, wat 500 miljoen euro kost.

In het debat over deze ruil benadrukt Rutte dat de aanpak van illegaliteit ‘voor dit kabinet een prioriteit is’. Uitgeprocedeerde asielzoekers die in noodopvanglocaties verblijven, moeten actief werken ‘aan hun vertrek uit Nederland’.

Arbeidskorting

In het debat wilde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) nog niet zeggen waar hij de 500 miljoen euro voor de arbeidskorting vandaan haalt. Hij zei dat hij na overleg met ministers weet dat er genoeg meevallers zullen zijn, maar wil pas op Prinsjesdag meer duidelijkheid geven.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum noemt het ‘buitengewoon kwalijk’ dat het kabinet niet uitlegt hoe het de lastenverlichting betaalt. Dijsselbloem, die zich versprak en zich minister van bezuinigingen noemde, ziet geen probleem. ‘U hoeft ons niet te geloven, u moet ons geloven op Prinsjesdag. Uiteraard zal het gedekt zijn.’

Eerder vandaag zei Dijsselbloem al dat alle wensenlijstjes van de vijf partijen die over de begroting voor volgend jaar praten, bij elkaar opgeteld te duur zijn om tegemoet te kunnen komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.