politiek

Samsom: strafbaarstelling van illegaliteit gaat niet door

Door Anna Vossers - 01 april 2014

De strafbaarstelling van illegaliteit is van de baan. PvdA-leider Diederik Samsom heeft dinsdag bekendgemaakt dat het kabinet een streep haalt door de afspraak hierover uit het Regeerakoord.

Samsom zei dat de PvdA nog altijd veel moeite had met het strafbaar stellen van illegaliteit, ‘een heel pijnlijk dossier’, dat volgens Samsom als ‘een steen op de maag’ lag. ‘De maatregel bleef ons maar achtervolgen,’ zei hij.

Arbeidskorting

De VVD, die de wet graag wilde, krijgt in ruil voor het toch niet bestraffen van illegaliteit een verhoging van de arbeidskorting. Vooral inkomens vanaf 41.000 euro gaan daar waarschijnlijk van profiteren, zegt Samsom.

Volgens een VVD-woordvoerder krijgen inkomens tussen 40.000 euro en 110.000 euro een extra arbeidskorting van 300 euro per werkende. Het kabinet zou daar 500 miljoen euro voor uittrekken.

<blockquote class=”twitter-tweet” lang=”nl”><p>Correctietweet: Verhoging arbeidskorting 500 miljoen euro voor inkomensgroepen tussen 40000 en 110000 euro. 300 euro per werkende.</p>&mdash; Henri Kruithof (@Henrikruithof) <a href=”https://twitter.com/Henrikruithof/statuses/450950042678206464″>1 april 2014</a></blockquote>

<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Illegaliteit

De wet die illegaal verblijf in Nederland strafbaar zou stellen, was afgesproken toen VVD en PvdA met elkaar in zee gingen in het kabinet Rutte-II. De maatregel lag erg gevoelig bij de achterban van de sociaal-democraten.

De PvdA ‘kreeg’ in ruil voor de strafbaarstelling al het kinderpardon, waar coalitiepartner VVD op tegen was, maar nog steeds bleef de partij erover verdeeld. PvdA-coryfeeën zoals Jan Pronk en Job Cohen en verschillende lokale fracties verzetten zich tegen het voorstel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.