politiek

Samsom: Wilders gebruikt problemen om haat te zaaien

Door Shari Deira - 03 april 2014

PvdA-leider Diederik Samsom noemt de oproep van PVV-leider Geert Wilders om aangifte te doen tegen Samsom en PvdA-voorzitter Hans Spekman een ‘wilde actie’. Daaruit blijkt dat volgens Samsom dat Wilders zich realiseert wat hij heeft aangericht.

‘Iedereen ziet dat er problemen zijn,’ zegt Samsom. ‘De Partij van de Arbeid lost die problemen op. Wilders gebruikt ze om haat te zaaien en mensen op te hitsen. Dat is een fundamenteel verschil.’

Monopolie

Het Openbaar Ministerie maakte donderdag bekend 5.000 aangiften te hebben ontvangen tegen Wilders. De PVV-leider roept iedereen op zijn beurt op, aangifte te doen tegen Samsom en Spekman.

Samsom zei in 2011 dat Marokkanen een ‘etnische monopolie’ hebben gekregen op straatoverlast. Hij deed zijn uitspraak nadat hij had meegelopen met een straatcoach in Amsterdam.

Spekman heeft in 2008 gezegd: ‘De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen. Je moet ervoor zorgen dat ze de sulletjes worden van hun eigen wijk.’ Wilders zegt dat de uitspraken van Spekman en Samsom verder gaan dan zijn uitspraken.

Oplossingen

Spekman zegt in reactie op de oproep van Wilders dat de PVV-leider ‘volstrekt van het padje af’ is, ‘met de rest van de horigen die bij de PVV-fractie zijn blijven zitten’.

Ook Spekman zegt dat hij oplossingen probeert te vinden voor de problemen in de samenleving. ‘En [Wilders] zet hele bevolkingsgroepen in de samenleving weg. Precies waar ik toen al en nu nog tegen vecht.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.