politiek

Teeven: niet verantwoordelijk voor zelfmoord asielzoeker

Door Servaas van der Laan - 24 april 2014

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) vindt niet dat hij politieke verantwoordelijkheid draagt voor de zelfmoord van een Armeense asielzoeker.

De Armeense asielzoeker pleegde op 12 april zelfmoord in een bos vlakbij het asielzoekerscentrum in Schalkhaar waar hij sinds twee weken verbleef. De man leed aan een waanstoornis, maar mocht van de dokter gewoon naar buiten.

Geen verantwoordelijkheid

‘Als een dokter besluit om deze persoon niet op te nemen, dan is dat een gegeven waar ik het mee moet doen,’ zegt Teeven, ‘Ik vind niet dat ik politieke verantwoordelijkheid heb voor iemand die het bos inloopt en zichzelf om het leven brengt’.

De SP, met in haar achterban de asieladvocaten, wil dat Teeven verantwoordelijkheid neemt voor de zelfmoord van de Armeniër.

Dolmatov

De partij trekt de vergelijking met de Aleksandr Dolmatov, de Russische dissident die in detentie zelfmoord pleegde. Teeven noemt die vergelijking ‘volstrekt onzinnig’.

De staatssecretaris wijst erop dat jaarlijks 1.700 mensen zichzelf van het leven beroven. ‘Ik geloof niet dat de minister van Volksgezondheid politieke verantwoordelijkheid gaat nemen voor iedere zelfmoord die gepleegd wordt. Dat geldt dus ook voor mij.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.