politiek

Toch doorbraak in zorgoverleg kabinet en steunpartijen

Door Servaas van der Laan - 16 april 2014

Het kabinet en steunpartijen D66, SGP en ChristenUnie zijn het woensdagavond toch eens geworden over de plannen voor de gezondheidszorg. Eerdere onmin over de rol van de zorgverzekeraars lijkt daarmee uit de lucht.

‘We zijn eruit,’ zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdagavond bij het verlaten van het zorgoverleg.

Vertrouwen

De minister zegt ‘vertrouwen te hebben dat er een goede balans wordt gevonden tussen de keuzevrijheid van patiënten en het terugbrengen van de kosten,’ meldt de NOS.

Eerder op de dag leken de onderhandelingen nog stuk te lopen op de rol van de zorgverzekeraars. ChristenUnie-leider Arie Slob en zijn SGP-collega Kees van der Staaij wilden niet akkoord gaan met het plan om zorgverzekeraars meer zeggenschap te geven over welke zorgaanbieders ze wel en niet vergoeden.

Geen impasse

Maar volgens Schippers is er helemaal geen ‘impasse’ geweest. Ze zegt ‘het volste vertrouwen’ van de partijen te hebben. Het voorstel om de zorgverzekeraars meer op kwaliteit en prijs te laten inkopen zal naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Ook haar staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) had goed nieuws. Over de hervormingen van de langdurige zorg werden de partijen het ook eens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.