politiek

Tweede Kamer stemt in met overheveling zorgtaken

Door Shari Deira - 24 april 2014

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de overdracht van zorgtaken van het rijk naar de gemeenten. De taken worden vanaf 1 januari overgeheveld.

Behalve coalitiepartijen VVD en PvdA stemden ook oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP, de Groep Bontes/Van Klaveren en de eenmansfractie Van Vliet in met het voorstel.

Bezuiniging

SP, CDA, PVV, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50Plus vinden 1 januari te snel om zorgtaken over te dragen. Zij stemden dan ook tegen het wetsvoorstel. De overdracht van zorgtaken gaat gepaard met een bezuiniging.

Na onderhandelingen tussen VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP is er meer geld beschikbaar gekomen voor de gemeenten. Zij krijgen volgend jaar 360 miljoen euro meer.

Toekomst

Door het overdragen van de zorgtaken wil het kabinet de stijgende kosten beteugelen en beter inspelen op de wens van veel ouderen om langer thuis te blijven wonen. Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) hoopt op deze manier de zorg in Nederland in de toekomst goed te houden.

Het is de bedoeling dat de dagbesteding en begeleiding vanaf volgend jaar door gemeenten wordt geregeld. Ook zorgverzekeraars krijgen er een taak bij, namelijk de wijkverpleging. Mensen die echt niet meer thuis kunnen wonen, kunnen terecht in een zorginstelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.