politiek

Tweede Kamer wil uitleg van Rutte over dreigement eurozone

Door Shari Deira - 30 april 2014

De Tweede Kamer wil uitleg over uitspraken van premier Mark Rutte (VVD) over de eurozone. Rutte zou voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad hebben gedreigd met een Nederlands vertrek uit de eurozone.

PVV en SP wilden deze week met Rutte in debat over dit onderwerp, maar een Kamermeerderheid voelde er weinig voor om het meireces hiervoor te onderbreken.

Belachelijk

Voor een verzoek van GroenLinks om Rutte voor donderdagmiddag toelichting te laten geven, is wel voldoende steun. GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver vindt het ‘belachelijk’ dat Rutte zou hebben gedreigd om uit de eurozone te stappen.

‘Uit angst voor eurokritische geluiden zet Rutte zo onze banen en economie op het spel. We hebben leiderschap nodig in Europa, geen politici die bij elk meningsverschil dreigen de euro te verlaten.’

Plannen

Van Rompuy en verschillende andere betrokkenen zeggen woensdag in de Volkskrant dat Rutte in 2012 dreigde om uit de euro te stappen. De premier was het niet eens met plannen van Van Rompuy, die wilde dat lidstaten strikte afspraken met Brussel zouden maken over hervormingen.

Lidstaten die zich houden aan de afspraken, zouden worden beloond. Premier Rutte was fel tegen dit plan en zou tijdens een lunchbijeenkomst hebben gezegd: ‘Als het zo gaat gebeuren, stapt Nederland uit de eurozone.’

Rutte zei in reactie op de aantijgingen van Van Rompuy dat een dreigement om uit de eurozone te gaan, nooit aan de orde is geweest. Wel heeft hij Van Rompuy in ‘zeer stevige bewoordingen’ duidelijk gemaakt dat hij de plannen voor een verregaande Europese eenwording met een veto zou blokkeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.