politiek

Tweede PVV’er stapt uit Statenfractie Zuid-Holland

Door Tom Reijner - 23 april 2014

Bij de Provinciale Statenfractie van de PVV in Zuid-Holland vertrekt woensdag een tweede lid. Het gaat om John van Assendelft, die zijn zetel teruggeeft aan de partij.

Dat melden RTV Rijnmond en Omroep West.

De zestigjarige Van Assendelft zegt dat hij de provinciepolitiek niet meer kan combineren met zijn werk voor de gemeente Rotterdam. Hij is namens Leefbaar Rotterdam ook voorzitter van de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk.

Kritiek

Maar er speelt meer. Het Statenlid had in maart kritiek op PVV-leider Geert Wilders, die tijdens een toespraak op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen zijn aanhang ‘minder Marokkanen‘ liet roepen.

Op dat moment wilde Van Assendelft, ondanks zijn kritiek, niet van opstappen weten, terwijl voor een aantal andere PVV’ers de toespraak van Wilders wel de aanleiding vormde om te vertrekken.

Marokkanen

Eerder vandaag werd bekend dat zijn fractiegenoot Stephan Jansen de Statenfractie in Zuid-Holland verlaat. Hij gaat als onafhankelijk Statenlid verder. Voor hem was het Marokkanen-standpunt van Wilders een van de redenen.

Jansen was ook persoonlijk medewerker van Wilders en al sinds 2006 zijn betrokken bij de PVV. Na het vertrek van Jansen telt de PVV-fractie in Zuid-Holland zeven leden. Van Assendelft krijgt een vervanger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.