politiek

Van Vliet: juichstemming PVV-fractie na ‘minder, minder, minder’

Door Eric Vrijsen - 02 april 2014

Voormalig PVV-Kamerlid Roland van Vliet verbreekt het stilzwijgen over zijn vertrek uit de partij van Geert Wilders. Hij voelde zich steeds onbehaaglijker in de radicaliserende PVV.

Daags na de omstreden Marokkanen-uitspraken van Geert Wilders trok een feestende PVV-fractie zich terug in een zaaltje op de beveiligde gang in het Kamergebouw. Dit zegt Tweede Kamerlid Roland van Vliet (ex-PVV) deze week in een interview met Elsevier.

‘Gelach en gejoel. De PVV had de gemeenteraadsverkiezingen niet gewonnen, maar door die minder Marokkanen-uitspraak waren ze goed geluimd,’ aldus Van Vliet. Hij gebruikte het vrolijke kabaal om stilletjes persoonlijke spullen uit zijn werkkamer te halen en weg te sluipen uit de PVV.

Onder druk

Aan het eind van die donderdag 20 maart maakte hij zijn vertrek uit de fractie bekend. Van Vliet wilde – behoudens een korte verklaring via RTL4 en NOS – zijn vertrek uit de PVV-fractie niet eerder toelichten. In Elsevier verbreekt hij dit stilzwijgen.

Van Vliet, Kamerlid sinds 2010, vertelt dat de harde kern van de PVV-aanhang volgens leider Geert Wilders goed is voor slechts 5 tot 8 Kamerzetels. Met dat gegeven zet Wilders de fractieleden onder druk om zich aan hem te conformeren.

Om het geld

Volgens Van Vliet blijven de elf resterende PVV-parlementsleden louter om financiële redenen loyaal aan Wilders. Bij de Kamerzetel hoort een riant inkomen en niemand wil dat verliezen. ‘Sommigen hebben zo’n duur appartement, die gaan zonder Kamerzetel failliet. Zo wordt het enige doel van de PVV zichzelf in stand houden.’

Wilders heeft moeite de PVV’ers op één lijn te houden en vertrouwt zijn eigen mensen voor geen cent. ‘Bespreken fractieleden iets met elkaar zonder dat Geert het weet, dan is het meteen een samenzwering tegen hem,’ aldus Van Vliet.

Gewetenswroeging

Van Vliet hoopte op een PVV als rechtse volkspartij. Doordat de partij radicaliseert, voelde hij zich steeds onbehaaglijker.

Van Vliet: ‘Wat komt er na de Marokkanen? Wordt dan een joelend publiek opgehitst met “minder Turken”? Roept de PVV dat kinderen met een downsyndroom van de basisscholen af moeten? Op de ladder van het geweten wilde ik niet verder afdalen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.