politiek

VVD eist opheldering over asielaanvraag Somalisch ‘tuig’

Door Servaas van der Laan - 25 april 2014

De VVD eist opheldering van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over de asielaanvraag van drie vrijgelaten Somalische piraten. De VVD wil dat het ‘tuig’ zo snel mogelijk ‘het land uit wordt gezet’.

‘Dit tuig moet het land uit en wel zo snel mogelijk’, zei het VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani vrijdag.

Asielprocedure

De VVD’er reageert op de asielaanvraag van drie Somalische veroordeelde piraten die vervroegd vrijgelaten worden. De criminelen kunnen het land niet worden uitgezet omdat zij nog asielprocedures hebben lopen.

Azmani, die in het verleden directielid van de Immigratie- en Naturalisatiedienst was, vindt die situatie ‘te bizar voor woorden’. Hij noemt het ‘schaamteloos dat je eerst Nederlandse militairen beschiet en vervolgens hier asiel aanvraagt.’ Voor de VVD is het ‘onacceptabel dat deze criminelen hier willen blijven’.

Zelf gewelddadig

Volgens het vluchtelingenverdrag van Genève heeft iedere vluchteling recht op een asielaanvraag. Ook deze drie Somaliërs proberen gebruik te maken van dat recht.

Het verschil is hier alleen dat deze Somaliërs niet geweld zijn ontvlucht, maar zijn opgepakt omdat ze zelf gewelddadig bezig waren. Vier maanden lang hielden ze vissers gegijzeld en toen Nederlandse mariniers bij de vissersboot in de buurt kwamen, openden zij het vuur. Toch is hun asielaanvraag in behandeling genomen. De VVD eist daar nu opheldering over van Teeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.