politiek

Zorg blijft moeilijk punt tijdens onderhandelingen begroting

Door Shari Deira - 14 april 2014

Coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP vinden moeilijk overeenstemming over extra geld voor de zorg. De partijen praten maandagavond verder over dit punt.

Minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) en haar staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) schoven maandag aan bij de top van het kabinet en de fractievoorzitters van de vijf partijen.

Overleg

Het overleg heeft ook met de aanwezigheid van Schippers en Van Rijn nog geen doorbraak opgeleverd. Eerst praten de financieel woordvoerders van de partijen verder met minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën).

Later zullen ook premier Mark Rutte (VVD) en de fractievoorzitters weer aansluiten bij het overleg. Vrijdag zei Rutte nog dat hij deze week een akkoord verwacht over extra geld voor de zorg, maar de oppositiepartijen waren voorzichtiger.

Budget

Dijsselbloem denkt volgend 200 miljoen euro aan meevallers te vinden voor de langdurige zorg. PvdA en ChristenUnie willen dat dat extra budget ook voor 2016 is gegarandeerd, maar VVD, D66 en SGP vinden dat niet nodig.

Zij willen in 2015 alleen wat extra geld om de overheveling van zorg van rijk naar gemeenten wat beter te laten verlopen. Of er daarna ook nog meer budget nodig is, betwijfelen zij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.