politiek

CDA-prominent Wijffels gaat pro-EU stemmen op 22 mei

Door Servaas van der Laan - 15 mei 2014

CDA-prominent en voormalig Rabobank-topman Herman Wijffels gaat volgende week donderdag bij de Europese Verkiezingen niet op zijn eigen partij stemmen. De CDA’er stapt over naar het pro-Europese D66.

Dat zegt Wijffels donderdag tegen BNR Nieuwsradio.

Minder relevant

De CDA’er zegt zich al een tijdje niet meer te kunnen vinden in de koers van zijn partij. ‘Het CDA is afgedreven naar een rechts conservatieve partij. Daarom is het steeds minder relevant geworden met ideeën voor de toekomst van het land,’ zegt Wijffels.

Volgens de partijprominent heeft CDA zijn plek in het midden verloren en weggegeven aan D66.

De kans is dan ook groot dat Wijffels volgende week op D66 gaat stemmen. ‘Zij zeggen tenminste gewoon helder en duidelijk: we leven in een wereld die helemaal met elkaar verbonden is’.

Euforie

Wijffels, die hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht is, liet zich ook uit over de misplaatste ‘euforie’ rond het einde van de crisis.

‘Ik heb de euforie over “de crisis is voorbij” de laatste week overdreven gevonden. Wij zijn er nog lang niet doorheen. We zitten in een langjarige economische slump. Ik denk dat het nog jaren zo blijft gaan.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.