politiek

Diederik Samsom roept kabinet op te investeren in economie

Door Shari Deira - 01 mei 2014

PvdA-leider Diederik Samsom vindt niet alleen dat rijken meer belasting moeten betalen, het kabinet moet ook grote investeringen doen om de economie en de werkgelegenheid aan te jagen. Het is daarmee nu te terughoudend.

Samsom zei dat donderdag tijdens een 1 mei-viering van zijn partij in Amsterdam. Niet alleen het kabinet, ook pensioenfondsen moeten meer geld steken in de economie.

Kapitaal

Samsom deed eerder al een voorstel om pensioenfondsen meer te laten investeren in de economie, maar volgens de PvdA-leider komt daar in de praktijk weinig van terecht.

Pensioenfondsen hebben een gezamenlijk kapitaal van 1.000 miljard euro. Als zij een deel van dat geld investeren in de economie, zou deze een flinke oppepper krijgen, zegt Samsom.

Banen

Volgens de PvdA-leider moeten vooral het midden- en kleinbedrijf via extra investeringen een zetje in de rug krijgen. Hij denkt daarbij vooral aan de innovatieve maakindustrie, waar de meeste nieuwe banen tot stand komen.

In een interview met de Volkskrant zei Samsom dat het kabinet grote vermogens meer moeten worden belast, zodat de lasten op arbeid omlaag kunnen. Zo wordt werken aantrekkelijker, verwacht de sociaaldemocraat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.