politiek

Dijsselbloem ‘verrast’ en ‘verblijd’ door verlies PVV

Door Servaas van der Laan - 23 mei 2014

Ondanks dat de PvdA vermoedelijk ook deze Europese Verkiezingen blijven steken op drie zetels, is minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) toch ‘niet ontevreden’ met de uitslag. Vooral het verlies van de PVV stemt de minister vrolijk.

De exitpolls noemt Dijsselbloem ‘toch wel verrassend’, meldt de NOS.

Blij

‘Maar ik ben niet ontevreden. Het forse verlies van de heer Wilders heeft me verrast en ook verblijd,’ zei de minister.

Tegen de verwachtingen in behoudt de PvdA vermoedelijk de drie zetels in het Europees Parlement. ‘Dat is goed nieuws,’ zei Dijsselbloem daarover. ‘Daar hebben we hard voor gewerkt’.

En waar rekening werd gehouden met een overwinning voor de PVV viel dat erg tegen. De PVV verliest waarschijnlijk twee zetels en krijgt nu, net als de PvdA, drie zetels in het Europarlement.

Opkomst

PVV-leider Geert Wilders zei het verlies te wijten aan de lage opkomst, maar die was met 37 procent nog aan de hoge kant in vergelijking met de afgelopen 25 jaar.

Winnaar D66 overdreef de winst op zijn beurt weer. Volgens Alexander Pechtold heeft Nederland ‘massaal voor Europa gekozen’. Maar het grootste deel van Nederland haalt nog altijd de schouders op voor de Europese politiek. Bovendien is het aandeel van de pro-Europese partijen in het Europees Parlement deze verkiezingen niet groter geworden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.