politiek

Drie verkiezingen dit weekeinde: wat kunt u zoal verwachten?

Door Tom Reijner - 24 mei 2014

In de Europese Unie, in België en in het door onrust geplaagde Oekraïne mogen kiezers zondag hun stem uitbrengen. Drie verkiezingen waar om uiteenlopende redenen met belangstelling naar wordt uitgekeken.

Waarover wordt precies gestemd, wie zijn de grootste kanshebbers en hoe laat worden de resultaten zondag verwacht? Elsevier.nl geeft enkele bijzonderheden rond de drie verkiezingen.

1. Europese Verkiezingen

De afgelopen week kozen burgers uit verschillende Europese landen al hun afgevaardigden in het Europees Parlement. Iets meer dan een derde van de Nederlandse kiezers nam donderdag de moeite om de gang naar de stembus te maken.

De eerste exit-polls wijzen op winst van D66 en verlies voor de PVV. In Groot-Brittannië is op dezelfde dag gestemd, maar daar zijn nog geen voorlopige resultaten gepubliceerd.

Zaterdag gaan onder meer Tsjechië, Slowakije, Letland en Malta naar het stemhokje. Op zondag is het dan de beurt aan veel andere lidstaten. Hoe de in totaal 751 zetels in het Europees Parlement zijn verdeeld, zal blijken uit de eerste prognose rond 22.00 uur.

Omdat in Italië de kieslokalen pas om 23.00 uur sluiten, worden de eerste voorlopige Nederlandse uitslagen pas rond middernacht in Nederland bekendgemaakt. Een week later volgt de officiële uitslag van de Europese Verkiezingen. Dat heeft te maken het feit dat zo’n 400 miljoen Europeanen mogen stemmen.

2. België

De Walen en de Vlamingen hebben heel wat te kiezen op zondag. Onze zuiderburen stemmen niet alleen voor het Europees Parlement, maar mogen ook hun volksvertegenwoordigers in het federale parlement in Brussel kiezen. Daarnaast zijn er ook verkiezingen voor drie gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Voor de twee laatstgenoemde verkiezingen is de meeste aandacht.

Het is overigens goed mogelijk dat de kiezer in Antwerpen voor een dichte deur komt te staan. Bijna twee derde van de personen die bij de verkiezingen voorzitter van hun stembureau zouden zijn, heeft zich ziek gemeld. Een probleem volgens de Belgische wet, omdat er hoe dan ook een voorzitter aanwezig moet zijn.

Volgens de laatste peilingen zal de Vlaams-nationalistische partij N-VA van Bart de Wever hoge ogen gaan gooien. In Wallonië staan de liberalen er goed voor. De kans is dan ook groot dat beide partijen straks een regering moeten vormen – een proces dat in België wel eens lang kan duren, zo leert de ervaring.

3. Oekraïne

Wordt de ‘chocoladekoning’ de nieuwe president van Oekraïne? De kans is groot dat Petro Porosjenko inderdaad de opvolger van de tijdelijke president Oleksandr Toertsjinov zal zijn.

Hij staat er in de peilingen goed voor. Voor Julia Timosjenko lijken de kansen op het presidentschap verkeken. Veel Oekraïners herinneren haar periode als premier die werd gekenmerkt door corruptie en wanbeleid.

De nieuwe president krijgt een enorm takenpakket voor de kiezen. Het land staat er financieel erg slecht voor en ligt feitelijk aan het infuus van het IMF en het Westen. Het oosten van het land heeft al maanden te maken met chaos, geweld en pro-Russische separatisten die onafhankelijk willen zijn van Oekraïne.

Het land dreigt uit elkaar te vallen, of, zoals de Russische president Vladimir Poetin vrijdag zei, verder te vervallen in een ‘grootschalige’ burgeroorlog. Hoe de Russen op de nieuwe machthebber zullen reageren, valt nog te bezien. Poetin zei de verkiezingen met ‘respect‘ te zullen behandelen, waarmee niet is gezegd dat hij de uitkomsten ook erkent. De huidige situatie komt voort uit een staatsgreep, vindt hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.