politiek

Emotionele schade moet worden vergoed door dader, vindt Teeven

Door Tom Reijner - 28 mei 2014

Nabestaanden en naasten van slachtoffers kunnen in de toekomst geld krijgen van de dader voor de emotionele schade die zij hebben geleden. De rechter mag die vergoeding nu nog niet toekennen.

Dat moet veranderen, vindt staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD), schrijft de Telegraaf woensdag.

Hij gaat daartoe een wetsvoorstel indienen. Mensen moeten niet verwachten dat met de vergoeding het leed wordt weggenomen, maar het geld kan wel ‘erkenning en genoegdoening bieden en helpen bij de verwerking’.

Kosten

Familie en vrienden van het slachtoffer kunnen, als het aan de staatssecretaris ligt, een vast bedrag krijgen voor de zogeheten affectieschade, als ten minste een aanspakelijke wordt opgespoord.

Het gaat bijvoorbeeld om iemand die een verkeersongeluk heeft veroorzaakt, een arts die een medische misser heeft begaan, of de dader van een misdrijf. De vaste vergoeding die de dader moet betalen, ligt tussen 12.500 en 20.000 euro.

Nu worden alleen de kosten vergoed tot het bedrag dat mensen kwijt zouden zijn aan professionele hulp. Die vergoeding kan lager zijn dan het inkomensverlies van naasten van het slachtoffer, die minder gaan werken om zorg te verlenen aan het slachtoffer. Teeven wil dat voortaan bij de vergoeding van zorgkosten ook inkomensschade meetelt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.