politiek

Gezinnen Palestijnse gevangenen in Israël krijgen uitkering

Door Shari Deira - 12 mei 2014

De gezinnen van Palestijnse gevangenen in Israël krijgen een toelage van de Palestijnse Autoriteit (PA). De PA wordt deels gefinancierd door de Europese Unie. Hoe langer de gevangenisstraf is, des te hoger de toelage.

Dat schrijft minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Timmermans noemt de betalingen ‘onwenselijk’ omdat het lijkt als geweld tegen Israël op deze manier wordt ondersteund of beloond door de PA.

Bedrag

Gezinnen van Palestijnse gevangenen die vastzitten voor ‘politieke delicten’ en de enige kostwinner zijn, kunnen rekenen op een maandelijkse tegemoetkoming. Het bedrag varieert tussen de 400 dollar voor gevangenen met een straf tot drie jaar, tot 3.500 dollar voor gevangenen met een straf van meer dan dertig jaar.

Volgens Timmermans ontvangen de meeste families tussen de 580 en 1.150 dollar per maand. Verder betaalt de PA ook beurzen voor schoolkinderen, evenals medische verzekeringen en juridische bijstand.

Baan

Na hun vrijlating krijgen Palestijnse gevangenen nog een eenmalige uitkering van tussen de 500 en de 25.000 dollar. Ook dit hangt af van hoe lang de gevangenisstraf heeft geduurd. Zij ontvangen ook nog een maandelijkse uitkering totdat zij een baan hebben gevonden.

Gezinnen van Palestijnen die vastzitten in Israël voor ‘criminele activiteiten’ kunnen ook in aanmerking komen voor een uitkering, maar krijgen een lager bedrag.

Transparant

Timmermans zegt dat het Nederland, noch de EU financieel bijdraagt aan de steun van Palestijnse gevangenen en hun families. Maar de Europese Unie maakt jaarlijks geld over naar de Palestijnse Autoriteit.

Wel zegt de minister dat hij het huidige systeem ‘onvoldoende transparant’ vindt. Het is daarnaast ‘van groot belang’ dat de PA de schijn wegneemt dat gevangenen met de betalingen worden beloond.

Timmermans heeft dit onderwerp aan de orde gesteld tijdens een gesprek met de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken in december. De Europese Commissie is inmiddels ook in overleg met de PA.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.