politiek

Hoge Raad: weduwen in Marokko behouden uitkering

Door Servaas van der Laan - 12 mei 2014

Weduwen in Marokko moeten met terugwerkende kracht de volledige nabestaandenuitkering plus rente krijgen. De maatregel om de uitkeringen te korten, is in strijd met een verdrag met Marokko.

Dat heeft de Hoge Raad bepaald, schrijft de Volkskrant.

Uitkeringenexport

Met het arrest vangt de Nederlandse staat opnieuw bot in de strijd tegen de uitkeringen die naar Marokko worden overgemaakt.

Als sinds de kabinetten-Balkenende probeert Nederland de uitkeringenexport aan te pakken, maar iedere keer staat het bilaterale sociale zekerheidsverdrag met Marokko in de weg.

Rammelende wet

Kabinet-Rutte I verlaagde de nabestaandenuitkering op grond van het woonlandbeginsel. Maar de raadsheren van de Hoge Raad oordeelden dat dit in strijd is met het verdrag.

‘Het ministerie had kunnen weten dat de wetgeving rammelde. De uitspraken van de rechter waren te voorzien’, zegt Lotje de Roy van Zuydewijn, advocaat van de Marokkaanse gedupeerden in de Volkskrant. Naast nabestaandenuitkering oordeelde de hoogste rechter dat ook gepensioneerden in Marokko recht hebben op een maandelijkse aow die gelijk is aan de Nederlandse uitkering.

Verdrag opzeggen

Omdat het onmogelijk lijkt om de uitkeringen aan Marokko te verlagen, komt er steeds meer animo voor het plan om het verdrag met Marokko op te zeggen.

‘Drie jaar lang zijn we nu al aan het onderhandelen met Marokko, om dat Verdrag aan te passen, om de uitkeringen te kunnen verlagen, maar dat wil Marokko helemaal niet. Dan zit er maar één ding op, en dat is het verdrag per direct opzeggen,’ zei VVD-Kamerlid Anoushka Schut in maart dit jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.