politiek

Ik speelde echt geen ‘paniekvoetbal’, zegt Teeven na kritiek

Door Tom Reijner - 15 mei 2014

Verschillende oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben zich gestoord aan het tv-optreden van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) woensdag. Hij speelde ‘paniekvoetbal’, vindt D66.

Teeven, die in het programma Eén op Eén sprak van een ‘alarmerende’ toestroom van migranten naar Nederland, verwerpt de kritiek.

Problemen

De staatssecretaris had de Kamer al een brief gestuurd over de stijgende stroom asielzoekers uit Eritrea, zei hij donderdagavond tijdens zijn verdediging in de Kamer. Omdat de situatie de laatste tijd alleen maar erger is geworden, wilde hij de ‘urgentie’ ervan nog eens publiekelijk onderstrepen.

Hij wees er nogmaals op dat de gemeenten te maken hebben met problemen vanwege de extra locaties die met spoed moeten worden ingericht. Zo moeten duizenden extra asielzoekers worden opgevangen.

Asielcrisis

De PVV vindt dat Teeven een ‘asielcrisis’ veroorzaakt door te buigen voor de eisen van coalitiepartij PvdA. Nederland staat volgens de partij van Geert Wilders een migratieramp te wachten door de aanhoudende grote toestroom vanuit Afrika.

De PVV eiste ogenblikkelijke sluiting van de grenzen voor asielzoekers. Dat is juridisch en feitelijk onmogelijk, en dat weet de PVV, zei Teeven. Mensen aan de grens hebben altijd het recht asiel te vragen als zij dat willen, benadrukte hij.

Wel is nu het mobiele vreemdelingentoezicht versterkt en een onderzoek naar mensenhandel in gang gezet, omdat er veel signalen zijn dat mensensmokkelaars erachter zitten.

Steun

De PVV nam met zijn uitleg geen genoegen en diende een motie van wantrouwen in. Die werd door de rest van de Kamer verworpen. Kamerleden willen wel dat Teeven snel met zijn Europese collega’s gaat overleggen.

De asielzoekers zijn vermoedelijk via Italië naar Noord-Europa gereisd. Het Zuid-Europese land wordt overspoeld door asielzoekers die vanuit Afrika met gammele bootjes de oversteek wagen. De Italiaanse regering vindt dat de Europese Unie niet genoeg steun biedt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.