politiek

Kabinet reserveert half miljard extra aan ontwikkelingshulp

Door Servaas van der Laan - 30 mei 2014

De Nederlandse regering houdt er rekening mee dat dit jaar nog eens 500 miljoen euro extra aan ontwikkelingshulp zal worden uitgegeven. Dit volgt uit een nieuwe rekenmethode in de voorjaarsnota.

Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Reservering

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën heeft een reservering van 600 miljoen euro getroffen. Daarvan is 100 miljoen euro bedoeld voor de wensen van steunpartijen D66, ChristenUnie en SGP. De overige 500 miljoen euro is bestemd voor ontwikkelingshulp.

Dit komt omdat Nederland een vast percentage van het bbp uitgeeft aan ontwikkelingshulp. Als de economie groeit, stijgt dus ook het budget voor internationale hulp.

Theoretisch

Aangezien door internationale afspraken een nieuwe rekenmethode wordt gehanteerd, is de Nederlandse economie in theorie groter geworden. Dit heeft gevolgen voor de uitgaven aan internationale hulp.

Helemaal zeker is het nog niet dat dit bedrag daadwerkelijk aan hulp zal worden uitgegeven. Het kabinet en de steunpartijen kunnen nog besluiten het geld ergens anders voor te gebruiken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.