politiek

Kamer: Teeven moet vandaag nog uitleg geven over asielzoekers

Door Tomasz Blom - 15 mei 2014

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet met spoed de toegenomen toestroom van asielzoekers naar ons land verklaren. Op verzoek van de PVV houdt de Tweede Kamer donderdag een spoeddebat over de kwestie.

De VVD, PvdA, SP en Groep Bontes/Van Klaveren eisen samen met de PVV onmiddellijke uitleg over de rol van de staatssecretaris in de asielzoekerskwestie.  De partijen vinden dat er geen langdurige onduidelijkheid mag zijn over de positie van een bewindspersoon.

Asielcrisis

Woensdag zei de Teeven dat er de laatste tijd zo’n duizend asielzoekers – de meeste vanuit Eritrea en Syrië – per week naar ons land komen. Normaal zijn dat er ongeveer duizend per maand.

Het PVV-Kamerlid Sietse Fritsma spreekt van een asielcrisis, die Teeven aan zichzelf te danken heeft. De partij eist van de staatssecretaris dat de grenzen onmiddellijk worden gesloten voor asielzoekers.

Teeven noemde de situatie eerder alarmerend en denkt dat er sprake is van georganiseerde mensenhandel. De mobiele grenscontroles zijn daarom sinds kort geïntensiveerd. Na het debat zal over het politieke lot van Teeven worden gestemd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.