politiek

Lukt het Timmermans om Saudi-Arabië gunstiger te stemmen?

Door Shari Deira - 27 mei 2014

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) reist op korte termijn naar Saudi-Arabië. De bewindsman hoopt met het bezoek een eind te maken aan de handelsboycot, die het gevolg zou zijn van de anti-islam sticker van PVV-leider Geert Wilders.

Eerder ging directeur-generaal politieke zaken, Wim Geerts, al naar Saudi-Arabië. De topambtenaar heeft ‘goede indicaties’ dat de problemen met Saudi-Arabië kunnen worden opgelost.

Symbolen

Timmermans zegt dat de Saudiërs ‘diep gekrenkt‘ zijn over de stickers van Wilders. ‘De kou is nog niet uit de lucht. Als je mensen in hun wezen raakt, want zo voelen ze dat, door hun profeet belachelijk te maken en hun nationale symbolen te misbruiken, dan is er wel enig gesprek nodig.’

De minister gaat in Saudi-Arabië uitleggen hoe de politieke verhoudingen liggen in Nederland en dat het gaat om de actie van een individuele parlementariër. Ook zal Timmermans duidelijk maken dat het kabinet de uitlatingen van Wilders ‘zeer grievend’ vindt en dat het kabinet er afstand van neemt.

Handel

In een gesprek met Geerts bevestigde de viceminister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië de handelsboycot niet. Hij gaf wel aan dat Saudi-Arabië ernstig was beledigd door de actie. Zondag en maandag sprak Geerts met viceminister Khaled Al-Jindan.

Vorige week begon Saudi-Arabië met het invoeren van handelssancties tegen Nederlandse bedrijven die handel (willen) drijven met het land. Lokale media meldden dat de stickeractie van Wilders aanleiding was voor de sancties.

Vlag

Wilders verspreidde eind vorig jaar stickers met de vlag van Saudi-Arabië met daarop de tekst: ‘De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif.’ In Nederland werd nauwelijks opgekeken van de stickers, maar in Saudi-Arabië ontstond maanden later verontwaardiging over de actie.

Het kabinet sprak zich toen al uit over de stickers van Wilders. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) sprak van een ‘walgelijke sticker met als enige doel om te kwetsen’.

Wilders zelf liet eerder deze maand al weten niet onder de indruk te zijn van de maatregelen. Hij noemde Saudi-Arabië ‘een verschrikkelijk land’ dat Nederland zelf allang had moeten boycotten.

Eind vorig jaar verspreidde Wilders stickers met een anti-islam tekst (foto ANP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.