politiek

Na half jaar heeft Rehwinkel nog altijd wachtgeld maar geen baan

Door Tom Reijner - 03 mei 2014

Oud-burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel (PvdA) maakt nog steeds gebruik van de wachtgeldregeling. Hoewel hij beloofde snel een baan te vinden, zit hij een half jaar na zijn vertrek nog altijd werkloos thuis, op kosten van de belastingbetaler.

Rehwinkel kwam eind vorig jaar in opspraak toen hij anderhalf jaar voor het aflopen van zijn ambtstermijn koos voor een functie in de Spaanse stad Barcelona.

Vrijwilligerswerk

Daar zou hij voor een centrum een onderzoek naar rampenbestrijding leiden. Bij nader inzien bleek het niet te gaan om een betaalde functie, maar vrijwilligerswerk. Daarop maakte Rehwinkel gebruik van de wachtgeldregeling.

Het leek erop dat de politicus de functie had verzonnen en dat hij niet was gevraagd door het centrum in Barcelona, zoals hij zelf aangaf.

Kritiek

Die opstelling zorgde voor flinke kritiek aan zijn adres. Een geschrokken Rehwinkel beloofde nadien dat hij drie maanden af zou zien van wachtgeld en dat hij zou gaan solliciteren naar een betaalde baan. Het is niet duidelijk of Rehwinkel wel heeft gesolliciteerd en zo ja, waar hij dat heeft gedaan.

In februari uitten verschillende partijen in de Groningse gemeenteraad hun twijfels of hij de eerste drie maanden van zijn wachtgeld al wel had teruggestort. Volgens RTV Noord is dat intussen gebeurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.