politiek

Ook Van Aartsen doet beroep op Fred Teeven over kinderpardon

Door Shari Deira - 13 mei 2014

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag roept staatssecretaris en partijgenoot Fred Teeven (Asiel) op ‘ruimhartig’ te zijn met het gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid wat betreft het kinderpardon.

Er is veel te doen om het kinderpardon en om welke kinderen precies onder de regeling vallen. Ongeveer zeshonderd kinderen en hun families zijn afgewezen omdat ze niet altijd onder rijkstoezicht hebben gestaan maar bijvoorbeeld onder toezicht van de gemeente.

Ongelijkheid

Van Aartsen vraagt Teeven niet om de regeling aan te passen. ‘De regeling is zoals hij is, maar voor zaken waarin er sprake is van een schrijnende ongelijkheid moet een oplossing worden gevonden.’

De burgemeester van Den Haag is ervan overtuigd dat Teeven in dergelijke zaken ‘ruimhartig’ zal gebruikmaken van zijn discretionaire bevoegdheid.

Tekst

Eerder deden burgemeesters gezamenlijk al een beroep op Fred Teeven. Onder de ondertekenaars van deze verklaring zijn onder anderen de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Van Aartsen ondertekende deze tekst niet.

‘Het gaat om het signaal, niet om de vorm,’ zei Van Aartsen. Met deze brief lijkt Van Aartsen zijn eigen vorm te hebben gevonden, om kritiek te uiten op het beleid van zijn partijgenoot.

Intussen heeft Teeven burgemeesters opgeroepen informatie te leveren over kinderen in hun gemeente, van wie zij denken dat zij onder het kinderpardon zouden moeten vallen. Hij zal de regeling niet aanpassen, maar ‘ruimhartig uitvoeren’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.