politiek

Opstelten: motorclubs aanpakken binnen huidige wetgeving

Door Shari Deira - 09 mei 2014

Minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie wil motorclubs binnen de huidige wetgeving aanpakken. Hij kan de motorclubs niet verbieden, want het oprichten van een club is toegestaan.

Dat zei Opstelten vrijdag na afloop van het overleg met de politie, het Openbaar Ministerie, het landelijke strategisch overleg outlawbikers en enkele burgemeesters.

Tolereren

Volgens Opstelten biedt de huidige wetgeving voldoende ruimte om motorclubs in Nederland aan te pakken. ‘Als overheid kunnen wij dit niet en willen wij dit niet tolereren,’ zegt Opstelten. ‘De doelstelling is dat we deze gangs aanpakken en de wet biedt ons die mogelijkheid.’

Tijdens het overleg is de burgemeesters de toezegging gedaan dat motorclubs als Hells Angels en Satudarah worden aangepakt.

Verstoring

Als er sprake is van een strafbaar feit kijkt het Openbaar Ministerie (OM) eerst of bendeleden individueel worden vervolgd via het strafrecht, bericht persbureau Novum. Vervolgens wordt bekeken of een chapter als criminele organisatie kan worden bestempeld.

Als er sprake is van verstoring van de openbare orde, biedt het civiel recht de mogelijkheid om verenigingen te verbieden.

Burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht zegt dat hij blij is met de gekozen aanpak voor een ernstig probleem, meldt de NOS. ‘Het zijn geen aardige mensen, het gaat om georganiseerde criminaliteit. Dit moet je niet romantiseren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.