politiek

Politie krijgt meer bevoegdheid om preventief te fouilleren

Door Fieke Hamers - 20 mei 2014

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat de politie meer mogelijkheden geeft om preventief te fouilleren. In spoedeisende situaties in risicogebieden kan de officier van justitie voortaan ook mondeling bevel geven tot fouilleren.

In gebieden die zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied kan sneller worden gefouilleerd. Bij spoedeisende situaties kan het bevel van de (hulp)officier van justitie voortaan ook direct worden gegeven zonder tussenkomst van de gemeenteraad.

Ook de burgemeester krijgt meer bevoegdheden. In gevaarlijke omstandigheden kan deze direct een gebied aanwijzen waar maximaal 12 uur preventief gefouilleerd mag worden. Later kan een (hulp)officier van justitie alsnog een bevel geven voor deze fouilleeractie.

Veiligheid

Het kabinet wil met de verruiming van de wet de veiligheid op straat en de arbeidsomstandigheden van politieagenten verbeteren.

Voorheen moest de burgemeester na een bevel tot fouilleren van de officier van justitie eerst via een verordening in de gemeenteraad een veiligheidsrisicogebied aanwijzen. Nu heeft een burgemeester in acute situaties geen toestemming meer nodig van de gemeenteraad.

Bevoegdheden
Bij de zogenoemde veiligheidsfouillering waarbij mensen worden onderzocht die een gevaar voor de veiligheid zouden kunnen vormen, mogen agenten voortaan ook voorwerpen onderzoeken die de betrokkene bij zich heeft.
De politie mag arrestanten voortaan ook fouilleren als er geen aantoonbare dreiging is.

Agenten krijgen dezelfde bevoegdheden als gevangenispersoneel. Zo krijgen agenten ook voorwaardelijke bevoegdheden om arrestanten in een politiecel op en in het lichaam te onderzoeken.

Wapens

Wanneer de politie tijdens een preventieve fouilleeractie wapens als pepperspray, boksbeugels of ploertendoders vindt, hoeft dit niet meer op het politiebureau met een proces-verbaal afgehandeld te worden.

Dit kan voortaan ook op straat met een bekeuring worden afgehandeld, zodat meer agenten op straat kunnen blijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.