politiek

‘Politiek akkoord over tientallen extra miljoenen Defensie’

Door Tomasz Blom - 16 mei 2014

In de begroting van 2015 wordt meer geld vrijgemaakt voor Defensie. Het gaat om een bedrag van tientallen miljoenen, dat kan oplopen tot 100 miljoen euro.

Dat hebben betrokkenen in de Tweede Kamer en op de ministeries vrijdag gezegd tegen NRC Handelsblad.

Prognose

Door de aantrekkende economie zou er ruimte ontstaan op de komende Rijksbegroting. De uiteindelijke omvang zal afhangen van de economische prognoses in augustus, waarop het kabinet haar begroting voor 2015 – in samenspraak met gedogers D66, ChristenUnie en SGP – zal vaststellen.

Door de opeenstapeling van bezuinigingen en de crisis in Oekraïne is een budgetverhoging al langere tijd de wens van VVD, ChristenUnie en SGP. Daarnaast riepen de Verenigde Staten de Europese NAVO-bondgenoten al eerder op om verantwoordelijkheid te nemen voor hun veiligheid.

PvdA en D66 lijken akkoord te gaan zolang er strenge eisen worden gesteld aan de besteding en het kabinet zich blijft inzetten voor verdere Europese samenwerking.

Besteding

Het is nog onduidelijk waar het extra geld precies naar toe zal gaan. In reactie zei SGP-leider Kees van der Staaij te luisteren naar wat Defensie nodig heeft, maar dat het ‘uiteindelijk een politieke weging is’.

Sinds het einde van de Koude Oorlog is bijna permanent gesneden in het defensiebudget. Deskundigen op het gebied van de krijgsmacht zeggen daarom dat met ‘een dergelijke klein bedrag’ vooral reparatiewerk verricht moet worden om zo de schade van eerdere bezuinigingen te herstellen. Het huidige defensiebudget bedraagt 7,2 miljard euro.

Dick Zandee van Instituut Clingendael roept Defensie op om te investeren in moderne technologieën als ‘cyber en onbemande drones’. Hij benadrukt dat de krijgsmacht niet terug moet naar de zware wapens van de Koude Oorlog.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.