politiek

Probeerde oud-premier Lubbers vervolging te voorkomen?

Door Shari Deira - 14 mei 2014

Oud-premier Ruud Lubbers (CDA) onthulde vorig jaar dat er Amerikaanse kernwapens liggen op de vliegbasis in het Brabantse Volkel. Hij maakte zich daarmee schuldig aan het onthullen van een staatsgeheim, maar Lubbers wilde vervolging voorkomen.

Lubbers schreef hierover brieven aan de hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM) en aan de voorzitter van de zogeheten commissie-stiekem in de Tweede Kamer, meldt RTL Nieuws.

Zinloos

Lubbers zei vorig jaar zomer: ‘Ik had nooit gedacht dat die malle dingen er nog steeds zouden zijn. Ze hebben een functie in het nucleaire. Zinloos.’

Het OM startte een onderzoek naar aanleiding van de uitspraak van Lubbers, omdat hij de geheimhoudingsplicht had geschonden en vanwege de openbaarmaking van een staatsgeheim. Lubbers werd uiteindelijk niet vervolgd.

Om de oud-premier te vervolgen, moest eerst duidelijk worden of de uitspraken van Lubbers kloppen. Daar wilde de regering geen uitspraken over doen ‘op basis van bondgenootschappelijke afspraken’.

Brieven

In een brief aan voorzitter van de commissie-stiekem Halbe Zijlstra (VVD) schreef Lubbers wat hij wel en niet had gezegd. Ook stuurde hij twee brieven naar de voorzitter van het college van procureurs-generaal, Herman Bolhaar.

Bolhaar zou hierover hebben overlegd met minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.