politiek

PvdA-leider Samsom houdt pleidooi voor ruimhartig kinderpardon

Door Servaas van der Laan - 07 mei 2014

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD) moet ruimhartig kijken naar kinderen die buiten de kinderpardonregeling vallen. Als het kan moet hij zijn speciale bevoegdheid gebruiken.

Met dat pleidooi komt PvdA-leider Diederik Samsom woensdagavond.

Buiten de boot

‘Ik ga ervan uit dat hij deze afspraken onverkort uitvoert en wij houden dat in de gaten’, zei Samsom.

Volgens Samsom vallen er bij de kinderpardonregeling ‘enkele honderden kinderen’ buiten de boot terwijl ze aan allerlei andere criteria voldoen. Dat geldt bijvoorbeeld voor kinderen die onder gemeentelijk toezicht hebben gestaan in plaats van het vereiste toezicht van het Rijk.

Ongerust

Samsom stelt dat het gemeentelijk toezicht niet bestaat en het een diffuus begrip is. ‘Alleen naar school gaan in een gemeente is niet hetzelfde.’

De PvdA-leider begrijpt de ongerustheid van burgemeesters en hoopt dat zij Teeven van de juiste informatie voorzien over de individuele grensgevallen in hun gemeente.

Ombudsman

Kinderombudsman Marc Dullaert schaart zich achter de oproep van vluchtelingenorganisaties en asieladvocaten tegen de huidige werking van het kinderpardon.De ombudsman gaat dossiers van buiten de boot gevallen kinderen online plaatsen ‘om ze een gezicht te geven’.

Vluchtelingenorganisaties vallen Teeven aan omdat die zou weigeren duidelijkheid te geven aan de kinderen die buiten de regeling vallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.