politiek

PVV en CDA waarschuwen voor gevolgen ruimer kinderpardon

Door Shari Deira - 27 mei 2014

PVV en CDA waarschuwen dat aanpassing van het kinderpardon ervoor kan zorgen dat er meer asielzoekers naar Nederland komen. Het wordt de ouders van de kinderen zo wel heel makkelijk gemaakt.

De partijen reageren met deze kritiek op het pleidooi van kinderombudsman Marc Dullaert, meldt De Telegraaf dinsdag.

Gezinnen

PVV en CDA wijzen erop dat de regeling van het kinderpardon niet eenmalig is, maar dat het een permanente regeling betreft. Als kinderen langer dan vijf jaar in Nederland zijn, kunnen ze voortaan op basis van de regeling een verblijfsvergunning krijgen als zij aan de voorwaarden voldoen.

Sommige gezinnen vallen nu niet onder het pardon omdat zij niet onder rijkstoezicht stonden, maar onder toezicht van de gemeente. Dullaert wil dat de regeling wordt verruimd. Hij publiceerde maandag 56 dossiers van kinderen die niet in aanmerking kwamen voor de regeling.

Gevolgen

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma zegt tegen de krant Dullaert niet meer serieus te nemen en hij waarschuwt voor de gevolgen.

‘Dan geef je kinderen en ouders gewoon een handleiding over hoe ze hier alsnog een vergunning kunnen krijgen. Alleen ingeschreven staan op een school en niet uit Nederland vertrekken is heel makkelijk.’

Toekomst

Ook CDA-Kamerlid Eddy van Hijum waarschuwt: ‘Ik snap het wel als je kinderen en hun ouders eenmalig een pardon geeft, maar omdat het kabinet dit ook in de toekomst wil blijven doen, wordt het mensen wel heel makkelijk en aantrekkelijk gemaakt om niet te vertrekken en toch een vergunning te krijgen.’

Dullaert hoopt dat de procedures binnen een jaar worden afgehandeld, zodat gezinnen snel duidelijkheid hebben. ‘Dan hoeven we niet telkens een pardon uit te delen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.