politiek

PVV-Statenlid verlaat partij na Marokkanen-uitspraak

Door Shari Deira - 06 mei 2014

Opnieuw verlaat een politicus van de PVV de partij. Statenlid Bart Brands stapt niet alleen op vanwege de Marokkanen-uitspraak van Geert Wilders. Volgens Brands deed Wilders de uitspraak bewust zodat de partij niet in het Haagse college zou belanden.

Brands had even tijd nodig voor hij zijn beslissing kon nemen. Hij houdt wel zijn zetel in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Koffie

Brands ving enkele uren na de verkiezingsuitslag een gesprek op tussen Wilders en de Haagse lijsttrekker Léon de Jong. Wilders zou toen hebben gezegd: ‘Als je nou nog uitgenodigd wordt, denk ik dat je niet eens koffie aangeboden krijgt.’

Het Statenlid is ervan overtuigd dat het gesprek ging om de coalitievorming in Den Haag. ‘Op basis van deze opmerking concludeer ik dat onze voorman van de PVV gecontroleerde oppositie maakt,’ zegt Brands tegen De Telegraaf.

Leugen

Wilders zegt dat de bewering van Brands ‘onzin en onwaar’ is. Hij zou dat nooit tegen De Jong hebben gezegd. Een woordvoerder van de partij zegt dat het juist de bedoeling is van de PVV om wel in de coalitie te komen.

Brands besluit nu pas om op te stappen omdat hij er goed over wilde nadenken. ‘Maar ik kan niet leven in een leugen. Nu blijkt dat de man die de PVV heeft opgericht, er kennelijk niet aan moet denken dat diezelfde partij ook maar iets te zeggen krijgt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.