politiek

Rutte: oneerlijke PVV en D66 voeren ‘nepdiscussie’ over Europa

Door Tom Reijner - 09 mei 2014

Premier Mark Rutte (VVD) heeft vrijdagavond flink uitgehaald naar de PVV, D66 en GroenLinks. Deze partijen voeren volgens hem een ‘nepdicussie’ in aanloop naar de Europese verkiezingen op 22 mei.

Bovendien zijn ze niet eerlijk, zei de premier tegenover een groep studenten. ‘Als de PVV zegt dat de partij uit Europa wil, dan is dat niet in het Nederlands belang. Wie onze luiken dichtgooit, gooit namelijk ook onze glazen in. En die gok ga ik niet nemen.’

Luiken

Hij wees ook op D66 en GroenLinks, die, in tegenstelling tot de partij van Geert Wilders, ‘onze luiken juist veel verder willen opengooien en vervolgens het liefst het tafelzilver erachteraan’.

Rutte vroeg zich hardop af of deze partijen van ‘alles of niks’ wel eerlijk durven te zijn tijdens de verkiezingen. ‘Als ze eerlijk zijn, vertellen ze dat je buiten de Europese Unie, in Zwitserland of Noorwegen, alle regeltjes moet overnemen, maar er niks over te vertellen hebt.’  De verkiezingen gaan niet over Europa, maar over Nederland, zei de VVD’er.

Hij benadrukte hoe hard Nederland de Europese samenwerking nodig heeft, omdat ‘ruim twee miljoen Nederlandse banen afhankelijk zijn van export’.

Bangmakerij

PVV en D66 nemen in een reactie afstand van de woorden van Rutte. Zo noemt Wilders zijn woorden ‘bangmakerij’. ‘Rutte belast Nederland kapot, breekt de zorg af, betaalt miljarden aan Brussel en Zuid-Europa en draagt bevoegdheden over. Als Rutte in de spiegel kijkt dan barst ‘ie,’ vindt de PVV-voorman.

D66-leider Alexander Pechtold zegt dat nuance bij de VVD altijd moeilijk ligt. ‘Ik wens de VVD veel Verhofstadt toe,’ zei hij. Guy Verhofstadt is de leider van de Europese liberalen in het Europees Parlement en een van de voornaamste kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Binnen de VVD is niet iedereen even enthousiast over de eurofiele Belg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.