politiek

Ruzie in 50Plus, bestuur wil van Norbert Klein af

Door Fieke Hamers - 28 mei 2014

De fractie van 50Plus in de Tweede Kamer is door ruzie uit elkaar gevallen. Fractievoorzitter Norbert Klein heeft Martine Baay-Timmerman uit de fractie gezet. Het bestuur van de partij is het hier niet mee eens en verzoekt Klein zijn functie neer te leggen.

De ouderenpartij maakte dit woensdag bekend. Martine Baay-Timmerman blijft wel in de Kamer zitten. Het bestuur beschouwt haar als een vertegenwoordiger van 50Plus in de Tweede Kamer.

Fractievoorzitter Norbert Klein zegt dat hij Baay-Timmerman op zijn initiatief uit de fractie heeft gezet. Er zou te weinig chemie zijn en ze zou onvoldoende zichtbaar zijn voor de partij.

Opgeven

Kort na zijn uitspraken volgde een verklaring van het bestuur van de ouderenpartij. De partijleiding is het niet eens met de gang van zaken en heeft het vertrouwen in Klein opgezegd.

Het bestuur heeft de fractieleider gevraagd zijn zetel op te geven. Klein heeft dit geweigerd en blijft actief voor 50Plus in de Tweede Kamer. Volgens Klein kan hij niet zomaar uit de partij worden gezet, ‘Dat is aan de algemene ledenvergadering.’

Voorkeurstemmen

Baay-Timmerman kwam vorig jaar in de Tweede Kamer toen Henk Krol opstapte. Deze gaf zijn zetel en functie als fractieleider op na berichtgeving dat hij jarenlang geen pensioenpremies voor zijn werknemers bij de Gay Krant heeft betaald.

Baay-Timmerman stond in 2012 als derde op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Omdat de partij toen twee zetels behaalde, kwam ze niet in de Kamer.

Ze haalde bij de verkiezingen twee keer zoveel voorkeurstemmen als de huidige fractievoorzitter Norbert Klein.

Eenzijdig

Dinsdagavond heeft Norbert Klein aangegeven dat het voor hem onmogelijk was nog langer met Baay-Timmerman samen te werken. Hij heeft woensdag schriftelijk aan de Voorzitter van de Tweede Kamer medegedeeld dat Martine Baay-Timmerman geen deel meer uitmaakt van de 50Plus fractie.

Vicevoorzitter van de partij Maurice Koopman noemt de actie van Klein ‘zeer eenzijdig’. Het bestuur heeft onvoldoende verklaring gekregen voor de actie.

Oud-fractievoorzitter Henk Krol vindt dat het bestuur door Norbert Klein te vragen zijn zetel op te geven een ‘wijs besluit’ heeft genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.