politiek

Slob: minister Dijsselbloem moet werk in Nederland afmaken

Door Tom Reijner - 10 mei 2014

PvdA-ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) moeten geen hoge functie in Europa krijgen. De bewindslieden kunnen beter in Nederland blijven om hun werk af te maken.

Dat zegt ChristenUnie-leider Arie Slob zaterdag.

Slecht

Slob zou het slecht vinden als Dijsselbloem, die ‘nog maar een jaar’ minister van Financiën is, meteen de overstap naar de Europa maakt. ‘Hij kan beter zijn werk hier afmaken. Hij is net begonnen.’

Dat geldt ook voor de minister van Buitenlandse Zaken, zegt Slob. ‘Ik hoor dat Timmermans al aan het voorsorteren is op een functie in Europa. Kom op, denk ik dan, je bent net een jaar minister van Buitenlandse Zaken. Dan hoor je gewoon hier je werk te doen.’

Topfunctie

Vandaag schreef Het Financieele Dagblad dat het kabinet van plan is om Dijsselbloem voor te dragen voor een Europese topfunctie. In elk geval zou hij kandidaat zijn voor het vaste voorzitterschap van de eurogroep.

In mei vorig jaar gaf Dijsselbloem nog aan geen heil te zien in een permanent voorzitterschap. Nederland is niet voor de oprichting van nog een Europees instituut, zei hij toen.

Premier Mark Rutte (VVD) en PvdA-leider Diederik Samsom zouden afspraken hebben gemaakt over de kandidatuur. De woordvoerder van Samsom ontkent dat Dijsselbloem opgaat voor een hoge Europese functie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.