politiek

Steunpartijen en kabinet zo goed als akkoord met sociaal leenstelsel

Door Servaas van der Laan - 26 mei 2014

Het kabinet en de steunpartijen D66 en GroenLinks hebben bijna een akkoord gesloten over het sociaal leenstelsel voor studenten. De partijen zijn het op hoofdlijnen eens over het plan.

Dat melden ingewijden rond het overleg dat maandagavond werd gehouden met minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs.

Leenstelsel

Het kabinet wil de huidige basisbeurs omzetten in een lening. Dat is in het Regeerakkoord afgesproken, maar om dat plan ook door de Eerste Kamer te krijgen is er steun nodig van D66 en GroenLinks.

Eerder leek het leenstelsel te sneuvelen, maar nu lijken D66 en GroenLinks toch bereid akkoord te gaan. Maar dit moest wel over de Europese Verkiezingen heen worden getild.

Topoverleg

Daarom was er maandagavond direct een topoverleg over het plan. De scherpe kantjes moeten nog wel worden weggesneden. Zo wil GroenLinks dat de OV-jaarkaart blijft bestaan.

Volgens betrokkenen is de kans daarop groot, al moet de OV-jaarkaart wel goedkoper worden. Het kabinet wilde de OV-jaarkaart vervangen door een kortingskaart. Er komen nog meer wijzigingen in het kabinetsvoorstel, maar welke is onduidelijk.

Zorgen

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) maken zich zorgen over het plan.

Ze vrezen dat een studie 12.000 tot 15.000 euro duurder kan worden en dat daardoor minder mensen zullen gaan studeren. Woensdag praten de partijen verder in de hoop de deal te sluiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.