politiek

Teeven dicht gat in wet: piraten niet uit cel om asielaanvraag

Door Shari Deira - 26 mei 2014

Somalische piraten die in Nederland vastzitten en hier asiel aanvragen, moeten niet meer vroegtijdig worden vrijgelaten. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) gaat dit gat in de wet dichten.

Piraten die tweederde van hun straf hebben uitgezeten en asiel hebben aangevraagd in Nederland, mogen nu nog uit de gevangenis. Teeven wil dit voortaan  voorkomen, laat hij weten aan de Tweede Kamer.

Schaamteloos

Aanleiding voor de wetswijziging van Teeven zijn de drie Somalische piraten die eind april asiel aanvroegen en vrijkwamen. Zij werden overgebracht naar vreemdelingendetentie. Een asielprocedure mag altijd in Nederland worden afgewacht.

De vrijlating van de Somaliërs leidde tot verontwaardiging in de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Malik Azmani vond de kwestie ‘schaamteloos‘ en de PVV wilde de garantie dat de drie geen asiel krijgen in Nederland.

Teeven wil tegenover het AD niet ingaan op individuele gevallen, maar hij zegt dat asielaanvragen van deze piraten ‘in de regel’ worden afgewezen.

Terugkeer

In Nederland zijn in totaal 25 Somalische piraten veroordeeld en er zijn volgens Teeven afspraken met Somalië over gedwongen terugkeer van deze groep. Tien veroordeelde piraten zijn teruggegaan naar Somalië na tweederde van hun straf te hebben uitgezeten.

Een persoon is 22 mei uitgezet naar Somalië. De anderen zitten nog vast, omdat ze hun straf uitzitten of omdat ze asiel hebben aangevraagd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.