politiek

Teeven niet van plan regels rond kinderpardon te wijzigen

Door Tom Reijner - 09 mei 2014

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil de regels rond het zogenoemde kinderpardon niet veranderen. Hij gaat wel kijken naar individuele gevallen, zoals eerder al was afgesproken.

De verandering van de regels ‘zou niet eerlijk zijn’, zei Teeven vrijdag na de wekelijkse ministerraad

De afgelopen week hebben meer dan 180 burgemeesters aangegeven dat het pardon wat hen betreft niet eerlijk wordt uitgevoerd.

Ook de PvdA en haar achterban is kritisch. Leden van de partij spraken zich donderdag uit voor een ‘ruimhartiger’ toepassing van het pardon. Het partijbestuur schaarde zich achter deze motie.

Toezicht

De meeste kritiek richt zich op het toezicht. In het regeerakkoord is afgesproken dat kinderen onder rijkstoezicht hadden moeten staan. Daardoor vallen kinderen en hun ouders die in gemeenten verbleven en zich niet regelmatig hebben gemeld bij vreemdelingeninstanties nu buiten de boot.

Teeven zei dat er geen echt gemeentelijk toezicht bestaat en dat burgemeesters soms geen idee hebben dat er uitgeprocedeerde gezinnen binnen hun gemeente verbleven.

Druk

Volgens Teeven hebben de PvdA-ministers geen druk op hem uitgeoefend, maar gaat hij wel ‘naar een bepaalde groep kinderen kijken’ om te zien of hij gebruik kan maken van zijn ‘discretionaire bevoegdheid’.

Vice-premier en minister van Sociale Lodewijk Asscher (PvdA) bevestigt dat zijn partij de VVD niet onder druk heeft gezet. ‘Wat we hebben gedaan is goed gepraat over de inhoud. Het kinderpardon is een nieuwe regeling, die zorgvuldig en ruimhartig moet worden uitgevoerd.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.