politiek

Timmermans: opkomst van antisemitisme bedreigt Europa

Door Tomasz Blom - 27 mei 2014

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft in de Tweede Kamer fel betoogd tegen vreemdelingenhaat. Volgens de minister bedreigen antisemitisme, racisme, discriminatie en islamofobie ‘het Europese project’.

Het betoog leidde tot applaus en geroffel op tafels van de aanwezige Kamerleden en premier Mark Rutte (VVD).

Demonen

Timmermans zei dat het zoeken van een zondebok ‘een van de demonen is die Europeanen eeuwenlang achtervolgt’. Dit zijn in het verleden de joden en zigeuners geweest en nu vaak ook moslims.

Antisemitisme noemde hij een uiting van ‘één van de donkerste delen van de Europese ziel’. Het is de grootste uitdaging voor ‘ons als Europeanen’ hier telkens wat aan te doen.

Triomf

Volgens Timmermans zit racisme in ieder mens. De mogelijkheid dit te kunnen overwinnen, noemde hij daarom ‘een triomf van de menselijkheid’.

De minister waarschuwde hierbij voor de antisemitische uitlatingen door politici van rechts-populistische partijen als het Hongaarse Jobbik, het Oostenrijkse FPÖ en het Franse Front National. ‘Ik vind het een belangrijke taak van politici om de neiging een groep de schuld te geven, de joden voorop, te onderdrukken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.