politiek

Timmermans probeert boos Saudi-Arabië gunstiger te stemmen

Door Tom Reijner - 18 mei 2014

De dreiging met sancties tegen Nederland is voor minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aanleiding om op bezoek te gaan in Saudi-Arabië. Hij wil mogelijke economische schade voorkomen.

Hij zal in het Arabische land proberen ‘de plooien glad te strijken’, zei de minister zondag in het tv-programma Buitenhof. Timmermans heeft geen idee hoe groot de economische schade wordt als de sancties echt doorgaan. Nederland exporteert voor 2 miljard euro naar het Arabische land.

Een topambtenaar gaat volgende week al naar de hoofdstad Riyad toe om te overleggen. De minister volgt de ambtenaar daarna, is zijn verwachting.

Irritatie

Bij de Saudiërs is irritatie ontstaan door de actie van PVV-leider Geert Wilders, die een aantal maanden geleden een groene sticker maakte met een anti-islamitische tekst, vergezeld van de vlag van het strengislamitische land.

Op de stickers staat in het Arabisch: ‘De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif’. Het kabinet nam nadrukkelijk afstand van de stickeractie. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) sprak van ‘een walgelijke sticker met als enige doel om te kwetsen’.

Graat

Het kabinet heeft die reactie aan de Saudiërs kenbaar gemaakt, maar volgens Timmermans blijft het hen als ‘een graat in de keel steken’. Hij vindt dat iedereen zijn eigen mening mag hebben en die ook mag uiten, maar wierp tegelijk de vraag op wat je ermee bereikt om iemand op zijn ziel te trappen.

Volgens de minister is de methode die Wilders gebruikt steeds dezelfde: je trapt iemand op zijn ziel, wil een reactie uitlokken en dan kruip je vervolgens in de slachtofferrol.

De PVV-voorman is niet onder de indruk van de dreigementen. Hij noemt Saudi-Arabië een ‘verschrikkelijk land’ dat vrijheid en democratie niet eens kan spellen. ‘Wie denken ze dat ze zijn om een Nederlandse politicus de les te lezen?’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.