politiek

Tweede Kamer breekt reces niet af voor eurodreigement Rutte

Door Servaas van der Laan - 01 mei 2014

De Tweede Kamercommissie voor Financiën keert niet terug van reces voor een debat over het dreigement van premier Mark Rutte (VVD) over een Nederlands vertrek uit de eurozone. Voor het verzoek om bijeen te komen, is geen meerderheid.

Dat meldt een woordvoerder van de Tweede Kamer donderdag.

Dreigement

Premier Rutte zou volgens de Volkskrant twee jaar geleden EU-president Herman Van Rompuy hebben gedreigd met een Nederlands vertrek uit de eurozone als de Belg door zou gaan met een verdere machtsuitbreiding van de Europese Unie.

Rutte reageerde woensdag direct door te stellen dat het kabinet een vertrek uit de eurozone nooit heeft overwogen. ‘Het kabinet was er tegen het pad op te gaan richting een transfer-Unie met bijbehorende instrumenten, zoals door sommige lidstaten bepleit. Dat zou niet in het Nederlands belang zijn. Deze boodschap is in stevige termen aan de heer Van Rompuy meegedeeld tijdens de ontmoeting in het Catshuis,’ schreef de premier.

Rutte ontkent dat hij met een euro-exit heeft gedreigd. Van Rompuy zegt het zich allemaal niet meer goed te kunnen herinneren. Hoe het ook zij, een voortijdig debat over de kwestie komt er in ieder geval niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.