politiek

Tweede Kamer eist uitleg Rutte om uitspraken over taken EU

Door Fieke Hamers - 21 mei 2014

De premier zei woensdag tegen de kranten van De Persdienst dat de Europese Unie zich tot maximaal vijf taken moet beperken. Dat komt hem op flinke kritiek in de Tweede Kamer te staan.

De Kamer wil schriftelijke uitleg en een debat over de uitspraken. Premier Rutte zei woensdag dat de EU zich alleen zou moeten richten op een sterkere interne markt, minder regels, meer vrijhandel, één energiemarkt en de aanpak van misstanden op de gezamenlijke arbeidsmarkt.

Piketpalen

Deze prioriteitenlijst wil hij voorleggen aan Europese regeringsleiders tijdens een diner volgende week. Formeel worden tijdens dit diner in Brussel alleen de uitslagen van de Europese verkiezingen besproken, maar Rutte wil ‘meteen zaken doen,’ zegt hij in de kranten van De Persdienst.

Hij wil na de verkiezingen niet doorgaan alsof er niets is gebeurd. ‘Europa kennende lukt dat niet in één vergadering, maar ik wil die avond een aantal piketpalen slaan,’ zegt de premier.

Kritiek

De uitspraken over het takenpakket van de EU kwamen de premier op felle kritiek te staan van oppositiepartijen als CDA, D66 en GroenLinks. Ook PvdA-leider Diederik Samsom haalde uit naar de premier en noemde zijn lijst ‘onbegrijpelijk’.

De oppositie wil nog voor de Europese verkiezingen antwoord van de premier of hij zijn uitspraken deed namens het kabinet, of als VVD-leider. Een eventueel Kamerdebat volgt dinsdag.

Reactie

De Kamer wil ook weten wat de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) van de plannen van Rutte vindt. Timmermans pleitte woensdag nog voor meer ruimte voor de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid om namens de 28 lidstaten te handelen.

Ook op deze plannen wil de Kamer graag een reactie van de minister-president.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.