politiek

Van Woerkom nieuwe ombudsman? Marokkanen zijn er tegen

Door Shari Deira - 31 mei 2014

Vanuit de Marokkaanse gemeenschap klinkt protest tegen de benoeming van Guido van Woerkom als de nieuwe nationale ombudsman. Marokkaanse organisaties vinden Van Woerkom niet geschikt vanwege een discriminerende uitspraak uit 2010.

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) roept daarom Tweede Kamerleden op dinsdag tegen de benoeming van Van Woerkom te stemmen.

Stuur

Van Woerkom, nu nog directeur van de ANWB, zei in 2010 dat hij liever niet heeft dat zijn vrouw met de taxi gaat omdat er ‘nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten’. Reden voor het SMN om tegen de benoeming van Van Woerkom te zijn.

‘Hij heeft niet het vertrouwen van een groot deel van de samenleving en is dus ongeschikt als ombudsman,’ zegt een woordvoerder van het SMN zaterdag. Het Landelijk Beraad Marokkanen stuurde eerder al een brief van deze strekking naar de Tweede Kamer.

‘De Marokkaanse Nederlanders zullen in hem niet de onafhankelijke onpartijdige persoon van onbesproken gedrag zien die de nationale ombudsman dient te zijn,’ stond in de brief.

Opvolger

Ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland is tegen Van Woerkom en schrijft in een open brief aan Kamerleden: ‘Wij vrezen dat veel Marokkaanse Nederlanders, bij klachten over discriminatie en voor hulp tegen onbehoorlijk overheidsoptreden de stap naar de ombudsman niet meer zullen zetten.’

Van Woerkom werd eerder deze week voorgedragen als opvolger van Alex Brenninkmeijer. Hij werd in 1999 hoofdirecteur van de ANWB.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.