politiek

Voorlopige uitslag EP2014: winst D66, PVV verliest

Door Servaas van der Laan - 22 mei 2014

In alle voorlopige uitslagen en peilingen van de Europese Parlementsverkiezingen van donderdag wordt D66 als winnaar aangewezen. De PVV kan de verwachtingen niet waarmaken en zakt terug.

De meest uitgebreide meting werd verricht door website GeenStijl. De site verzamelde dankzij vrijwilligers bij stemlokalen door het hele land bijna 200.000 stemmen uit honderden stembureaus. Daarmee zegt GeenStijl 15 procent van alle uitgebrachte stemmen in kaart te hebben gebracht.

Vier zetels

In de uitslag van GeenStijl wordt D66 als grote winnaar aangewezen als enige partij met vijf zetels. Als dit uitkomt, wordt D66 voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij. ‘Nederland heeft massaal voor Europa gekozen,’ jubelde D66-leider Alexander Pechtold donderdagavond al.

Bij GeenStijl volgt het CDA met vier zetels, maar dat kunnen er ook nog drie worden. De PvdA en VVD lijken beiden zeker drie zetels te behalen. Ook de SP zit tegen de drie zetels aan, maar kan nog terugvallen naar twee.

PVV

De PVV is de grote verliezer, want die partij ziet de vijf zetels van vorige keer teruggaan naar drie zetels (misschien vier). PVV-leider Geert Wilders weet het verlies aan de lage opkomst. Maar met 37 procent was die opkomst sinds 1989 op één keer na niet meer zo hoog.

De Partij voor de Dieren krijgt bij GeenStijl voor het eerst een zetel in het Europees Parlement. Ook in andere peilingen kan de partij van Anja Hazekamp op een zetel rekenen. Onzeker is nog of ook 50Plus die zetel gaat halen. Bij Ipsos haalt de partij van Toine Manders het net wel, bij GeenStijl valt hij net buiten de boot.

Verlies CDA

Ook bij Ipsos wordt D66 de grootste partij, maar krijgt 15,6 procent van de stemmen en daarmee vier zetels. Vier zetels zijn er ook voor het CDA dat 15,2 procent van de stemmen krijgt. VVD en PVV volgen met beiden iets meer dan 12 procent van de stemmen.

Het gaat hoe dan ook nog om schattingen van de uitslag. De definitieve uitslag komt als alle EU-lidstaten hebben gestemd op zondagavond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.